Előételeink között újdonság a bruschetta. A mediterrán – legfőképpen olasz – konyha kihagyhatatlan fogása most a Folly étlapjára is felkerült.
- Igen, éttermünkben idén ősztől a sokak által kedvelt bruschetta is kérhető. Azt gondolom, hogy az alapreceptet sokan ismerik: a kenyeret felszeleteljük, tepsibe tesszük, megkenjük olívaolajjal, ropogósra sütjük, majd bedörzsöljük fokhagymával. Közben felaprítjuk a paradicsomot, vöröshagymát, bazsalikomot, összekeverjük, meglocsoljuk olívaolajjal, sóval, borssal ízesítjük, majd mindezt rákenjük, ráhalmozzuk a frissen átsült kenyérszeletekre. Mi ezt az alapreceptet egy kicsit tovább gondoltuk, érdemes megkóstolni, hogy mitől is más, mitől több a Folly bruschettája.
Leveseink között kedvencünk az erdei gombakrémleves sült júdásfülegombával. Mit kell tudnunk az egzotikus nevű júdásfülegombáról?
- Ez egy ehető gyógygomba, ami leginkább az idősebb, korhadt fákon nő. A magyar neve egyébként a latin elnevezésből ered: az evangéliumok szerint Júdás, aki 30 ezüstért elárulta Jézust, egy vén fára akasztotta fel magát. A júdásfülegomba sokféle felhasználása ismert, többek között gyulladáscsökkentő. Színe lilás-barnás, íze kellemes. Fagytűrő gomba, így egész évben elérhető. Erdei gombakrémlevesünk kitűnő kiegészítője és dísze.
![]() |
![]() |
Végül főételeink közül könnyed ínyencség a tepsis csirke – ahogy mi szeretjük. Csicsókát is kínálunk hozzá.
- Igen, a csicsóka az utóbbi időben reneszánszát éli a magyar kulináriában. A csicsóka tulajdonképpen gyógynövény és érdekesség, hogy közeli rokonságban áll a napraforgóval. Íze a krumpliéra hasonlít, de annál jóval édesebb. Tápszereket is készítenek belőle, sőt pótkávét is főzhetünk csicsókából vagy akár pogácsa is süthető belőle. Mi nem sós süteményt készítünk belőle, hanem finoman pirítva kínáljuk a csirkesült mellé. Jó étvágyat!
![]() |
![]() |