Receptek a Follyból

Örömmel osztjuk meg olvasóinkkal a Folly Arborétum és Borászat éttermének szezonális receptjeit, melyek - szándékaink szerint - a természet és a helyi ízek harmóniáját tükrözik. A receptek összeállításakor a Folly saját, gondos odafigyeléssel előállított termékeit is felhasználtuk. Igyekszünk a helyi termelők válogatott alapanyagait is felhasználni az ételek készítésekor, ezzel támogatva a fenntarthatóságot és a helyi közösségeket. Reméljük, hogy olvasóink is inspirációt merítenek, és ajánlatainkat élvezettel készítik majd el saját konyhájukban.

 

♦ Kakukkfüves-vörösboros marhapofa, kapros-juhtúrós burgonyafánkkal - Gasztrohegy menü 02.08-09.

A vöröshagymát felaprítjuk, felkarikázott sárgarépával és fehérrépával együtt aranybarnára pirítjuk, majd paradicsompürét adunk hozzá.
A zöldségragut felöntjük vörösborral – a legjobb, ha a Folly 22-es Boróka vörös borát használjuk, így érhetjük el a legkiválóbb ízharmóniát.
A marhapofára, ami a marha legszaftosabb és legízletesebb húsrésze, vékony olajon kérget sütünk, a Folly kertjében szedett citromos kakukkfűvel megbolondítjuk és a vörösboros zöldségalapon készre pároljuk.
Ezt követően a húst kivesszük és a zöldségragut selymes állagúra turmixoljuk, sóval, borssal ízesítjük és a hús mellé kínáljuk.
A burgonyafánkhoz krumplit főzünk, majd a megfőtt, kihűlt burgonyát áttörjük, megsózzuk, liszttel, tojássárgájával, juhtúróval és langyos tejben felfuttatott élesztő hozzáadásával összegyúrjuk, ízlés szerint frissen vágott kaporral ízesítjük. Bedagasztjuk és egy órán keresztül kelesztjük. Ha megkelt, apró gombócokat formálunk és forró olajban aranybarnára sütjük a fánkokat.
Jó étvágyat!
 

♦  Diós bejgli recept – ahogy mi a Follyban szeretjük

1 dl langyos tejben feloldjuk a két evőkanál cukrot és felfuttatjuk benne az 2,5 dkg élesztőt. Közben megolvasztjuk a 25 dkg margarint.
Fél kiló lisztet átszitálunk, hozzáadjuk az élesztős tejet és 2 db tojássárgáját, majd a margarint és egy csipet sót. A tésztát jól összegyúrjuk, meleg helyen pihentetjük és közben nekilátunk a töltelék elkészítésének.
A darált diót (50-60 dkg) összekeverjük ugyanannyi porcukorral, 3 dl tejet 2 csomag vaníliás cukorral felmelegítünk, és amikor forr, lassan beleöntjük a cukorral elkevert diót és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá mazsolát, reszelt narancs- vagy citromhéjat, egy-egy evőkanál sárgabarack lekvárt és mézeskalács fűszerkeveréket.
A megkelt tésztát 4 gombócra osztjuk és tepsi méretűre nyújtjuk őket. A tölteléket kb. 1 cm vastagságban eloszlatjuk a tészta teljes felületén, a széleken hagyjunk kb. 1 cm-es csíkot! Ezután óvatosan tekerjük fel rúdba a tésztát. A rudakat óvatosan tegyük be a sütőpapírral kibélelt tepsibe, tetejüket kétszer kenjük meg tojássárgájával és villával szurkáljuk meg.
A magyar karácsonyok elmaradhatatlan süteményei 200 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt sülnek készre. Jó étvágyat!
 

♦ Sültcékla-leves – ahogy mi készítjük a Follyban

Céklalevesünkhöz a céklákat sóágyon, egészben vajpuhára megsütjük, majd hagymát aprítunk és dinsztelünk. Hozzáadjuk a felaprított céklát, összepároljuk, és a turmixolást követően krémesítjük. Ízlés szerint szerecsendióval, borssal ízesítjük. Füstölt marhanyelv falatokkal és savanyú almával kínáljuk. Melengető és kellemesen fűszeres levesünket az egész család szeretni fogja.

 

♦ Forró puncs – ahogy mi készítjük a Follyban

Lassú tűzön melegíteni kezdjük a tetszés szerint kiválasztott, télies ízvilágot képviselő Folly szirupból (fahéjas alma, fahéjas szilva vagy gyömbér) készített szörpöt, igény szerint hozzáadjuk a fűszereket (fahéj, szegfűszeg, ánizs, kardamom) és a felaprított gyümölcsdarabokat (citrom, narancs, gránátalma). Mézzel ízesíjük.

 

♦ Folly Spritz Vörös – borkoktél, ahogy mi készítjük a Follyban

Intenzív és illatos borkoktél, kiváló kísérője a baráti beszélgetéseknek, ünnepi családi vacsoráknak. 1 dl Boróka Vörös borunkhoz 0,5 dl fahéjas szilva szirupot adunk, 3 dl szódával húzzuk fel és narancs szeletekkel kínáljuk.

 

► A hozzávalók közül a Folly termékeket és sok más termékünket is webshop ajánlataink között megtalálja, kattintson ide: WEBSHOP

► Ha megkóstolná séfünk ízletes fogásait, térjen be éttermünkbe. Hasznos tudnivalókat itt olvashat!