Elkezdődött a szüret a Follyban
„Kevesebb a termés, de kimagasló a minőség” – így jellemezte Nagy Leopold, a Folly borásza az idei szüretet. Az ősz a szüret időszaka – ezekben a hetekben az arborétum körüli szőlőbirtok szüretelőktől hangos. Augusztus 22-én, a szokásosnál 2 héttel korábban a Folly Arborétum szőlőbirtokán is elkezdődött a betakarítás. 10 hektáron mintegy másfél hónapon keresztül szedjük a különböző fajta szőlőket.
Nagyon száraz, aszályos nyár áll mögöttünk, júliusban mindössze 2 mm eső esett, ezért kollégáink folyamatosan odafigyeltek a szőlőre, a szüreti időszakhoz közeledve pedig különös figyelem jutott a sav-, és cukortartalom monitorozására. A termés és a lémennyiség a korábbi évek 15-20 %-a, de a minőségre nem lehet panasz.
Augusztus harmadik hetében a szürkebaráttal kezdtük a szüretet, ezt a következő héten a muskotály és a budai zöld követi, majd szeptember elején kerülnek sorra a rozé borunk alapanyagaként szolgáló fajták. A szüret második felében a rajnai rizling, olaszrizling, kéknyelű és a gyümölcsös, enyhén fűszeres Boróka vörösborunkhoz felhasznált szőlőfajtákkal fejeződik be a betakarítás.
Bízunk benne, hogy a kiváló alapanyag kiváló évjáratot hoz maga után és idei boraink is hasonlóan szép eredményeket érnek majd el a hazai-, és nemzetközi versenyeken, mint a korábbi évjáratok tételei.